Kekemelikte duyarsızlaşma, kekemeliğin semptomlarını azaltma veya kontrol altına alma amacıyla uygulanan bir terapi yöntemidir. Kekemelik, konuşma akıcılığı bozukluğu olarak kabul edilir ve bireylerin konuşma sırasında tekrarlayan sesler, heceler veya kelimeler kullanma, konuşma akıcılığı sırasında blokajlar yaşama veya seslerin uzatılması gibi sorunlar yaşamalarına yol açar. Kekemelik, genellikle erken çocukluk döneminde başlar ve yaşam boyu devam edebilir.
Kekemelikte duyarsızlaşma çalışmaları, bireylerin kekemelik semptomlarını azaltmayı ve konuşma akıcılığını geliştirmeyi hedefler. Bu çalışmalar, bireyin konuşma sırasında kekemelikle ilgili duyarsızlaşmasını amaçlar. Duyarsızlaşma, kişinin kekemelikle ilgili stres, endişe ve negatif duygusal tepkileri azaltmayı amaçlar. Kekemelikle mücadele eden bireyler genellikle kekemeliği nedeniyle utangaçlık, özgüven eksikliği ve diğer duygusal zorluklar yaşarlar. Duyarsızlaşma çalışmaları bu duygusal tepkileri kontrol etmeyi amaçlar ve kişinin daha rahat ve akıcı bir şekilde konuşmasına yardımcı olabilir.
Duyarsızlaşma çalışmaları aşağıdaki yöntemleri içerebilir:
Kekemelikte duyarsızlaşma çalışmaları, bireylerin kekemelik semptomlarına karşı daha iyi başa çıkmasını ve konuşma akıcılığını artırmasını amaçlar. Bu çalışmalar, bireylerin sosyal ve profesyonel yaşamlarında daha fazla özgüven kazanmalarına ve kekemelikle daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olabilir.
Bilgi ve Randevu için biz sizi arayalım