Çocukluk döneminin erken yıllarında (0-6 yaş), çocuklarda gelişimsel olarak gecikmeler ve gerilikler çocuk gelişimi alanının çok sık karşı karşıya geldiği durumlardandır. Bu noktada amaçları var olan gelişimsel risklerin önüne geçebilmek, gelişimsel olarak kendi yaş grubunun gelişim düzeyinden çok daha farklı bir süreç göstererek gerisinde kalmış olan ve ek olarak tanı almış çocukların gelişimlerini olabildiğince en yüksek performans düzeyine getirebilmek olan, sürece bu gruplardaki çocukların ailelerini de dahil eden, tam anlamıyla çocuğun bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak hazırlanan programa erken müdahale programı denir. Erken müdahale, çocuğun gelişimini olumlu yönde etkilemek ve olası sorunları en aza indirgemek amacıyla yapılan bir stratejidir.
Erken müdahalenin en önemli yönü gelişimsel değerlendirme sonrasında belirlenen risk faktörlerinin önüne geçmek amacıyla oluşturulan bir program olmasıdır.
Erken müdahale programları, çocuğun bilişsel, dil, motor, duygusal ve sosyal gelişimini desteklemeyi amaçlar. Bu tür programlar, çocuğun ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş hizmetler sağlayarak, potansiyel sorunları tespit edip önlem almayı hedefler.
Erken müdahale programı çocukların yaş grubuna göre farklı isimlerde karşımıza çıkmaktadır. 0-3 yaş için adı erken müdahale, 3-5 yaş için erken çocukluk döneminde özel eğitim desteği ve sonrasında özel eğitim şeklindedir. (Aytekin ve Bayhan, 2015).
Erken müdahale programları; çocukların öğrenme becerilerinin en yüksek olduğu, öğrenmeye en açık olan özellikle 0-3 yaş aralığında uygulandığında çocukların gelişimsel geriliğini habercisi olan risk faktörlerinin önüne geçilmesinde önemli rol oynar.